Friday, April 24, 2009

JAUHI SIFAT SOMBONG

RASULULLAH SAW bersabda:

"Barang siapa yg di dalam hatinya terdapat rasa sombong sebesar biji sawi, maka Allah akan mencampak kan wajahnya ke dalam neraka."

Sombong, wahai putera puteriku, adalah rasa kagum kepada diri sendiri dan merasa lebih tinggi dari yg lain. Apakah kalian mengetahui biji sawi? Tanyakanlah kepada penjual ubatan. Engkau akan dapati biji kecil dan ringan yang bentuknya tidak lebih besar daripada sebutir pasir. Barang siapa di dalam hati dan perasaan nya terdapat rasa sombong seberat biji sawi, Maka Allah SWT akan mencampakkan wajahnya kedalam api naraka.

Dalam hadis nasihatnya, Nabi Muhammad SAW mengatakan, "barang siapa yg di dalam hati nya terdpat rasa somong seberat biji sawi...." dan tidak mengatakan"dalam akalnya" kerana sumber perasaan yg pertama adalah hati. Dan sombong pada hakikatnya adalah kekosongan. Seorang ayah dengan anak nya mengunjungi sebuah kebun gandum yg butirnya sudah masanya masak.

Akan tetapi, anak tersebut lebih kagum pada butir di kebun temannya, lalu ia mendekati dan memetiknya. Sang ayah menanyakan hal yg diperbuatnya. Ia menjawab bahawa ia kagum pada butir tersebut dan menurut nya pasti akan lahir biji yg banyak dari butir tersebut. Sang ayah tersenyum, dipegang nya butir tersebut dan diramas hingga hancur. Tidak ada satu biji pun di dalam nya. Kemudian ia berkata kepada anak nya.

Wahai anakku, butir2 yg penuh dengan biji akan membuatnya semakin menunduksedangkkan butir2 yg kosong, kepalanya akan tetap tinggi.

Demikianlah wahai anak anakku, kekosongan boleh menimbulkan rasa sombong. Ada yang bertanya, apakah sampai seperti ini ganjaran bagi orang2 yg sombong iaitu akan dicampakkan wajahnya ke dalam api neraka? Sekarang kita bahas masalah tersebut dengan singkat. sesungguhnya perasaan sombong, sebagaimana telah kalian ketahui, adalah perasaan kagum terhadap diri sendiri.

Merasa bangga terhadap kehebatan diri sendiri merupakan hasil dari perasaan lebih tinggi dibandingkan dengan yg lain. Padahal, perasaan lebih tinggi tidak diperbolehkan dimiliki oleh manusia. Ia hanya milik Allah SWT. Orang yg sombong seakan akan ingin menandingi Allah dan menyerupai nama-namaNya yg mulia. Ini adalah kekafiran yg nyata.

Oleh kerana itu, benarlah yg dikatakan dalam Al-Quran:
"Bukankah dalam Neraka Jahanam itu ada tempat bagi orang2 yg menyombongkan diri?"

Sombong atau takabbur timbul kerana kenikmatan seperti kekayaan atau kecantikkan. Keduanya adalah sesuatu yg cepat lenyap dan tidak abadi. Apabila harta dipergunakan untuk berdagang, mungkin ia tidak memberikan kerugian dan mungkin pula menghasilkan keuntungan.

Dan apabila digunakan untuk membeli perkakas rumah dan sebagainya, barang2 itu akan mengalami perubahan dan kerosakan secara natural. Kecantikkan akan layu bersamaan dgn bertambahnya usia, ini apabila tidak ditimpa bencana atau musibah.

Tentang harta dan kurnia besar yg ditimpa nya, Nabi Sulaiman a.s. berkata:

"ini termasuk kurnia Tuhanku untuk mengujiku apakah aku bersyukur atau mengingkari (akan nikmat-Nya)."

Demikian pula dgn ketampanan dan kecantikkan wajah yg dimiliki Nabi Yusuf a.s. Semua itu tidak melalaikannya. Bahkan semua itu menjadi fitnah, ujian, kesabaran dan akhirnya keselamatan baginya.

Rasulullah SAW bersabda tentang orang2 yg sombong didalam hati nya ada perasaan sombong seberat biji sawi," Allah akan mencampakkan wajahnya ke dalam api neraka," Mengapa baginda tidak mengatakan "membangkitkan nya"? Dan mengapa "mencampakkan wajahnya"?Kamu dengar ucapan orang tentang seorang yg sombong, "hujung hidungnya menghadap ke langit." Maksudnya, ia meninggikan hidungnya kerana hidung tersebut adalah anggota wajah yg paling nampak. Oleh kerana itu, mencampakkan wajahnya adalah hal yg patut. Sungguh benar yg dikatakan Rasulullah SAW. Semoga keselamatan sentiasa menyertai kalian.
Sumber : 50 wasiat Rasulullah SAW untk generasi Islam

No comments: